Risotto ze szparagami.

Wiele osób myli włoskie risotto z hiszpańską paellą. W sumie w jednym i drugim głównym składnikiem jest ryż, a dodatki można wybierać samemu, jednakże różnica jest znaczna.

Poza oczywiście smakiem, oba dania różnią się również sposobem przygotowania i konsystencją.

Risotto jest kremowe, delikatne, kiedy paella jest bardziej sypka i przysmażona.

Dziś przygotujemy włoską „odmianę” ryżu z dodatkami, którą odchudziliśmy zastępując masło oliwą z oliwek, a tłusty boczek – zielonymi szparagami, na które wciąż jest sezon, więc grzechem by było nie wykorzystać tej okazji.

Dziś super mega fajne i zdrowe risotto ze szparagami.

Osobiście nie jestem jakimś wielkim fanem tej potrawy…

Pomimo bardzo bogatego i intensywnego smaku, miliarda witamin i minerałów, brakuje mi w nim mimo wszystko… mięsa.

Cóż – człowiek pierwotny żyć o samych korzonkach nie może, ale mimo wszystko polecam to danie, bo znajdzie na pewno rzesze oddanych fanów:)

Składniki:

– ok 850 ml bulionu warzywnego;

– 200g ryżu do risotto – dostępny w każdym sklepie;

– porcja zielonych szparagów;

– czerwona cebula;

– łodyga selera naciowego;

– 50g parmezanu;

– 250ml wytrawnego białego wina;

– skórka z cytryny;

– kilka liści mięty;

– oliwa z oliwek, sól;

IMG_9773

Przygotowanie.

1.Doprowadźcie (lub przygotujcie) bulion do wrzenia, pokrójcie szparagi w ok. 2,5 cm kawałki, pamiętając o oderwaniu twardych końcówek. Pokrojone szparagi umieśćcie w sitku nad gotującym się bulionem i gotujcie przez ok 5 minut.

2. Na sporej patelni podgrzejcie 2 łyżki oliwy z oliwek i dodajcie posiekaną czerwoną cebulę i oraz seler. Lekko posypcie solą i podsmażajcie aż całość będzie miękka.

IMG_9784

3.Dodajcie ryż i podsmażcie go tak aby stał się szklisty. Dodajcie wino i mieszajcie aż wsiąknie. Dodajcie 3 chochle bulionu i poczekajcie aż się wsiąknie, po czym dolewajcie kolejne chochle bulionu, tak żeby ryż nie był suchy, uważając przy tym żeby nie przedobrzyć – ryż ma być ugotowany, ale lekko kruchy.

IMG_9793

4. Delikatnie wmieszajcie ugotowane szparagi, starty parmezan, startą skórkę z cytryny i posiekaną miętę. Poczekajcie aż całość będzie gorąca i gotowe.

logo5. Udekorujcie jeszcze startym parmezanem i odrobiną skórki z cytryny.




Images are for demo purposes only and are properties of their respective owners. Old Paper by ThunderThemes.net