Wiele osób myli włoskie risotto z hiszpańską paellą. W sumie w jednym i drugim głównym składnikiem jest ryż, a dodatki można wybierać samemu, jednakże różnica jest znaczna.
Poza oczywiście smakiem, oba dania różnią się również sposobem przygotowania i konsystencją.
Risotto jest kremowe, delikatne, kiedy paella jest bardziej sypka i przysmażona.
Dziś przygotujemy włoską „odmianę” ryżu z dodatkami, którą odchudziliśmy zastępując masło oliwą z oliwek, a tłusty boczek – zielonymi szparagami, na które wciąż jest sezon, więc grzechem by było nie wykorzystać tej okazji.
Dziś super mega fajne i zdrowe risotto ze szparagami.
Osobiście nie jestem jakimś wielkim fanem tej potrawy…
Pomimo bardzo bogatego i intensywnego smaku, miliarda witamin i minerałów, brakuje mi w nim mimo wszystko… mięsa.
Cóż – człowiek pierwotny żyć o samych korzonkach nie może, ale mimo wszystko polecam to danie, bo znajdzie na pewno rzesze oddanych fanów:)
Składniki:
– ok 850 ml bulionu warzywnego;
– 200g ryżu do risotto – dostępny w każdym sklepie;
– porcja zielonych szparagów;
– czerwona cebula;
– łodyga selera naciowego;
– 50g parmezanu;
– 250ml wytrawnego białego wina;
– skórka z cytryny;
– kilka liści mięty;
– oliwa z oliwek, sól;
Przygotowanie.
1.Doprowadźcie (lub przygotujcie) bulion do wrzenia, pokrójcie szparagi w ok. 2,5 cm kawałki, pamiętając o oderwaniu twardych końcówek. Pokrojone szparagi umieśćcie w sitku nad gotującym się bulionem i gotujcie przez ok 5 minut.
2. Na sporej patelni podgrzejcie 2 łyżki oliwy z oliwek i dodajcie posiekaną czerwoną cebulę i oraz seler. Lekko posypcie solą i podsmażajcie aż całość będzie miękka.
3.Dodajcie ryż i podsmażcie go tak aby stał się szklisty. Dodajcie wino i mieszajcie aż wsiąknie. Dodajcie 3 chochle bulionu i poczekajcie aż się wsiąknie, po czym dolewajcie kolejne chochle bulionu, tak żeby ryż nie był suchy, uważając przy tym żeby nie przedobrzyć – ryż ma być ugotowany, ale lekko kruchy.
4. Delikatnie wmieszajcie ugotowane szparagi, starty parmezan, startą skórkę z cytryny i posiekaną miętę. Poczekajcie aż całość będzie gorąca i gotowe.
5. Udekorujcie jeszcze startym parmezanem i odrobiną skórki z cytryny.