Przekąski z ciasta francuskiego

Często tak bywa, że jeśli jest impreza to wszyscy pamiętają o alkoholu, a jeśli ktoś wspomina o przyniesieniu przekąsek to w zdecydowanej większości królują piczowiny takie jak paluszki czy chipsy.

Dziś pokażę jak w megaprosty, szybki i tani sposób przygotować przekąski, które teoretycznie każdy zna, ale na każdej imprezie zawsze znajdzie się ktoś kto prosi o przepis.

Składniki:

IMG_2892

– ciasto francuskie (można zrobić samemu, ale za kilka zeta można kupić w każdym spożywczaku)

– szpinak (użyliśmy mrożonego bo jest łatwiej dostępny i szybszy w przygotowaniu)

– parówki – im lepsze tym lepsze wyjdą ciastka

– ser gouda

– kilka ząbków czosnku

– jajko

– sól, pieprz, gałka muszkatołowa, bazylia, papryka czerwona

Przygotowanie:

1. W garnku mieszamy szpinak z wyciśniętym czosnkiem (3 ząbki), solą, pieprzem i gałkom. Wstawiamy na mały ogień i gotujemy ok 15 minut, po czym odstawiamy coby się trochę ostudziło.

IMG_2904

2. Rozwijamy ciasto francuskie i kroimy w prostokąty (ok 4×5 cm).

3 (parówki). Posypujemy przyprawami, po czym kładziemy plasterki sera i zawijamy razem z parówkami (tutorial na filmiku;)

3 (szpinak). Na każdy z prostokątów nakładamy po łyżeczce szpinaku i zawijamy w małe pierożki.

ciastka francuskie.Still003

4. Ciastka układamy na wyściełaną pergaminem blasze do pieczenia i smarujemy rozbełtanym jajkiem, po czym wsadzamy na ok 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni.

I to tyle. Prawda, że banalne?:D

ciastka francuskie.Still001




Images are for demo purposes only and are properties of their respective owners. Old Paper by ThunderThemes.net