Często tak bywa, że jeśli jest impreza to wszyscy pamiętają o alkoholu, a jeśli ktoś wspomina o przyniesieniu przekąsek to w zdecydowanej większości królują piczowiny takie jak paluszki czy chipsy.
Dziś pokażę jak w megaprosty, szybki i tani sposób przygotować przekąski, które teoretycznie każdy zna, ale na każdej imprezie zawsze znajdzie się ktoś kto prosi o przepis.
Składniki:
– ciasto francuskie (można zrobić samemu, ale za kilka zeta można kupić w każdym spożywczaku)
– szpinak (użyliśmy mrożonego bo jest łatwiej dostępny i szybszy w przygotowaniu)
– parówki – im lepsze tym lepsze wyjdą ciastka
– ser gouda
– kilka ząbków czosnku
– jajko
– sól, pieprz, gałka muszkatołowa, bazylia, papryka czerwona
Przygotowanie:
1. W garnku mieszamy szpinak z wyciśniętym czosnkiem (3 ząbki), solą, pieprzem i gałkom. Wstawiamy na mały ogień i gotujemy ok 15 minut, po czym odstawiamy coby się trochę ostudziło.
2. Rozwijamy ciasto francuskie i kroimy w prostokąty (ok 4×5 cm).
3 (parówki). Posypujemy przyprawami, po czym kładziemy plasterki sera i zawijamy razem z parówkami (tutorial na filmiku;)
3 (szpinak). Na każdy z prostokątów nakładamy po łyżeczce szpinaku i zawijamy w małe pierożki.
4. Ciastka układamy na wyściełaną pergaminem blasze do pieczenia i smarujemy rozbełtanym jajkiem, po czym wsadzamy na ok 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni.
I to tyle. Prawda, że banalne?:D