Najlepszy Burger w mieście.

Zgodnie z zapowiedzią dziś będzie coś do pooglądania.

Wspierając wszystkich, którzy z okazji Nowego Roku postanowili zrzucić kilka kilogramów przedstawiam moje ostatnie dziecko.

Panie i Panowie – STASIUNBURGER nadchodzi!

Składniki:

1. Zmielone mięso wołowe;

2. Bułki do hamburgerów (można kupić, albo zrobić samemu);

3.  Pomidor, czerwona cebula, ogórki konserwowe, sałata;

4.  Ser cheddar(albo inny, żółty ser);

5. Plastry boczku;

6. Jajko;

7. Przyprawy: sól, pieprz, chili, kumin, imbir;

8. Majonez, keczup, musztarda;

9. Pomidory w puszce.

składniki

składniki

Przygotowanie:

1. Na samym początku musimy przygotować sos, który później użyjemy do burgera. Skład i sposób przygotowania jest niemal identyczny jak przy chili con carne, czyli: wrzucamy na patelnię posiekaną cebulę i czekamy aż się zezłoci. dodajemy zmieloną wołowinę, czekamy aż się lekko obsmaży i dodajemy wyciśnięty czosnek. Po chwili, dodajemy pomidory z puszki i pół szklanki wody. Czekamy aż płyn się nieco zredukuje, dodajemy odrobinę mielonego imbiru, kumin, sól, pieprz i dużo papryki chili. Całość dusimy na małym ogniu przez ok. godzinę.

tak powinien wyglądać sos, po mniej więcej godzinie

tak powinien wyglądać sos, po mniej więcej godzinie

2. Hamburgery, rozpoczynamy od uformowania kulek z mielonej wołowiny, po czym ściskamy je, aby uzyskać kształt „burgerów”.

Można do tego użyć dwóch desek do krojenia i papieru pergaminowego:

przed i po sprasowaniu

przed i po sprasowaniu

3. Zanim zaczniemy smażyć kotlety, musimy zrobić bekon. Żadnej filozofii w tym nie ma, po prostu rzucamy pokrojony w plastry boczek na rozgrzaną patelnię i obsmażamy aż będzie zarumieniony i chrupiący.

yep - bekon

yep – bekon

4. Zaczynamy smażyć kotlety. Najpierw z jednej strony, potem z drugiej. Przed każdym obrotem mięsa musimy je posolić i popieprzyć, a na osobnej patelni musimy zrobić sadzone jajko.

5. Jak boczek będzie gotowy, burgery obsmażone z obu stron, a jajko (hmm) usadzone, musimy zrobić małego przekładańca: na każdego kotleta, kładziemy plaster sera i boczek. Na osobnej patelni (może być ta po boczku) układamy przekrojoną bułkę do hamburgerów.

już prawie gotowy

już prawie gotowy

6. Prawie ostatnim krokiem jest uformowanie dania. Zaczynamy od bułki, której jedną część smarujemy majonezem, a drugą polewamy musztardą i keczupem. Potem układamy kolejno: pierwszą warstwę kotleta, jajko sadzone, drugą warstwę kotleta, polewamy mięsnym sosem z punktu pierwszego, kładziemy liść sałaty, plaster pomidora, kilka pokrojonych pikli i bułkę.

7 Ostatni, najlepszy punkt – staramy się nie posikać z podniecenia wyglądem, oraz smakiem naszego burgera.

oesu... smakuje tak samo jak wygląda...

oesu… smakuje tak samo jak wygląda…

See you next time:)




Images are for demo purposes only and are properties of their respective owners. Old Paper by ThunderThemes.net