Jak już wspominałem, kuchnia koreańska jest jedną z ciekawszych i bardziej niedocenianych z kuchni Azji.
Dziś przedstawię kilka rzeczy, bez których raczej nic koreańskiego nie ugotujemy – takie must-have.
Jeśli będziecie mieli w domu poniższe przyprawy, to z pewnością ugotujecie wiele koreańskich dań i planując je częściej gotować, żadnego z poniższych składników nie może wam zabraknąć.
1. Ryż krótkoziarnisty – kiedyś w sklepach nie było innego, dziś ciężko go dostać. Często występuje jako „ryż do sushi”. Ważne jest by był mocno klejący. Jednak, jeśli ktoś nie planuje używać pałeczek zamiast sztućców, może spokojnie zastąpić go każdym innym ryżem, no chyba, że będzie potrzebny jako np składnik do ciastek i innych potraw używających ryżu jako kleiku.
Dostępność – zwykły ryż w praktycznie każdym sklepie. Ryż do sushi znajdziemy albo w dużych supermarketach, albo w sklepach zajmującymi się kuchniami świata.
2. Płatki chili. Teoretycznie to samo co chili mielone, jednak w rzeczywistości to dwa różne światy. Dużo bardziej aromatyczne, lekko słodkawe o wyraźnym zapachu i …tańsze od mielonego odpowiednika. Za dwudziestogramową paczuszkę mielonego chili z kamisa czy innej popularnej firmy zapłacimy ok 2zł, czyli 500g kosztuje ok 50zł. Ja za paczkę widoczną na zdjęciu zapłaciłem 20zł, co jest ponad dwukrotnie mniejszą kwotą.
Dostępność – szukać na allegro pod nazwą „płatki chili”, albo „chili do kimchi”. Można też znaleźć w specjalistycznych sklepach.
3. Pasta chili(gochujang). Lekko słodkawa, ostra i słona pasta zrobiona ze sfermentowanych papryczek chili, ryżu, soi i soli. Mimo nazwy jest dość łagodna i używana najczęściej jako marynata do mięs, ryb, warzyw czy przekąsek.
Dostępność – mi udało ją się kupić we Wrocławiu w sklepie „Kuchnie Świata” w Renomie, więc wydaje mi się, że powinna być ogólnie dostępna w tej sieci, jednak na ich stronie nie udało mi się pasty znaleźć. Można też szukać w internecie.
Koszt – ok 14zł za pół kilo
4. Sos rybny – Słony sos o mocno rybnym smaku i zapachu. Bez niego wiele potraw, jak np. kimchi nie będzie smakować tak jak trzeba.
Dostepność – w większości supermarketów, sklepach z kuchniami świata czy internecie.
Koszt – ok 10zł za 700ml
5. Sos sojowy (jasny) – bardzo popularny w różnych kulturach i różnych potrawach. Bardzo słony, często zastępuje sól. Przyda się do większości dań tak kuchni koreańskiej jak i japońskiej(choćby sushi), czy chińskiej. Można kupić też ciemny sos, który ma dużo wyraźniejszy smak i zapach
Dostępność – praktycznie w każdym sklepie spożywczym
Koszt – ok 10zł za 600ml
6. Olej sezamowy – olej o bardzo mocnym orzechowym aromacie. Składnik nawet niektórych deserów. Wystarczy, że połączymy z nim znane potrawy, a odkryjemy zupełnie nowe smaki.
Dostępność – sklepy z kuchniami świata, internet
Koszt – ok 15zł za 650ml
W następnej części przedstawię mniej dostępne składniki, dzięki którym zrobimy będziecie w stanie zrobić jeszcze ciekawsze dania