Jamie Olivier stara się udowodnić, że tak.
Jakiś czas temu w moje ręce wpadła książka kucharska, która teoretycznie jest jak każda inna – zawiera tematyczny zbiór przepisów, który poprzeplatany jest fotografiami, oraz komentarzami autora
Co zatem sprawa, że jest inna od całej reszty?
Jamie Olivier postawił sobie jasny cel. Nauczyć świat gotować. I to nie tylko miłośników domowego pichcenia, ale wszystkich, nawet najbardziej zagorzałych fanów szybkiego żarcia na mieście.
Czy mu się to uda?
Nie wiem.
Póki co skutecznie resocjalizuje serią filmów i książek zachęcających do własnoręcznie przyrządzonego jedzenia.
Jednak w 2008 roku, wydał książkę inną niż poprzednie. „Każdy może gotować” jest to tytuł dedykowany Marguerite Patten, która po II Wojnie Światowej dołączyła do Brytyjskiego Ministerstwa Żywności aby pomagać wygłodzonym ludziom. W tym celu wysłała kilkaset osób w najróżniejsze zakątki Wielkiej Brytanii aby uczyli współobywateli jak łączyć dostępne produkty tak by lepiej gotować.
Widać, podobna idea przyświeca Jamiemu, gdyż uparcie dąży do kulinarnej edukacji świata.
W książce proponuje utworzenie ruchu „Podaj Dalej”, mającego na celu przekazywanie kuchennych porad innym, którzy do tej pory byli kuchennymi inwalidami. Idea prosta i genialna.
Co do samej książki, to nie ma co się zbytnio rozpisywać.
W zasadzie można by było to było streścić do kilku punktów:
1. Świetne zdjęcia Davida Loftusa i Chrisa Terrego
2. Liczne przepisy podzielone tematycznie (m.in. Szybkie dania mięsne i rybne, Sycące śniadania, czy Proste zupy)
3. Fajne wydanie, w twardej oprawie z dobrej jakości papierem
4. Teoretycznie cena ok 70zł może wydawać się dość wysoką, jednak zamieniając fast foody na potrawy opisane w książce szybko się to zwróci.
Podsumowując.
Świetna książka, warta każdej złotówki. Przepisy są podane w bardzo przystępny sposób i udokumentowane dobrymi fotografiami, tak aby poradził sobie z nimi nawet największy łoś.
Tak więc: Podaj dalej!