Grill Time! – Boczek z suszonymi śliwkami i musztardą Dijon.

Świat można podzielić na dwa typy ludzi – tych co kochają boczek i na wegetarian.

Natura chyba nie wymyśliła lepszego zapychacza tętnic, który w większości składa się z tłuszczu i fragmentów mięsa.

W Stanach, czy Anglii sam boczek jest bardzo popularnym składnikiem dań śniadaniowych, jednak najczęściej jest on spiekany na „czipsy”:

22

W Polsce natomiast najbardziej popularne są wersje kanapkowe, czyli wędliny (parzone, lub wędzone), albo pieczeniowe najczęściej spotykane przy okazji świąt Bożego Narodzenia lub Wielkanocy.

Mało kto używa boczku jako głównego dania z grilla – jeśli już, występuje jedynie jako dodatek (choćby w ostatnio przygotowywanych hot-dogach).

W dzisiejszym odcinku udowodnię, że boczek może grać pierwsze skrzypce i być doskonałym daniem grillowym:

Składniki:

1. Kilogram surowego boczku;

2. ok 10 suszonych śliwek;

3. Musztarda Dijon;

4. Mały koncentrat pomidorowy;

5. Oliwa z oliwek;

6. Cukier, sól, pieprz i mielone chili

boczek w śliwce.Still001

Przygotowanie

1. Na samym początku kroimy mięso na plastry i przekładamy do osobnej miski.

2. Dodajemy 2 łyżki musztardy, 2 łyżki cukru, 10 posiekanych suszonych śliwek, 4 łyżki oliwy, sól, pieprz i odrobinę chili.

boczek w śliwce.Still002

3. Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na 12 godzin, aby mięso dobrze przeszło wszystkimi smakami.

4. Na rozgrzany ruszt kładziemy wcześniej przygotowany boczek i smażymy, aż mięso się ładnie zarumieni i skarmelizuje.

5. Podajemy oczywiście ze schłodzonym piwem.

IMG_9598

Filozofii praktycznie żadnej w tym nie było, a jest to miła odmiana dla kiełbas czy szaszłyków.




Images are for demo purposes only and are properties of their respective owners. Old Paper by ThunderThemes.net