Tak, tak… wydawać by się mogło, że z połączenia mocnych, dominujących smaków nic nie wyjdzie, ale od czego jest FoodFight?
Dziś przepis, teoretycznie zwyczajny, jednak z mało zwyczajnymi składnikami. Zapraszam na:
Amerykańskie „pankejki” z bitą śmietaną, syropem klonowym i bekonem:
Składniki:
1. 1 i 1/2 szklanki mąki
2. 3 i 1/2 łyżki proszku do pieczenia
4. cukier puder
5. sól
6. masło
7. jajko
8. śmietana (30%)
9. kilka plastrów boczku
10. syrop klonowy (z powyższego zestawienia najdroższy)
Przygotowanie:
1. Na samym początku smażymy boczek, tak aby był chrupiący i przyrumieniony.
2. W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, łyżeczkę soli i łyżkę cukru pudru. Formujemy w miksturze dziurę i dodajemy mleko, jajko, 3 łyżki rozpuszczonego masła i mieszamy mikserem, tak aby nie tylko zmieszać ciasto, ale też je napowietrzyć.
3. W osobnym naczyniu robimy bitą śmietanę, czyli mieszamy szklankę śmietany wraz z dwiema łyżkami cukru pudru. Miksujemy do momentu, aż śmietana nie będzie „wypadała” z naczynia (prosty test – obrót naczynia do góry nogami… jak nie wyleci, znaczy że jest gotowa).
4. Powstrzymać się od zjedzenia bitej śmietany.
5. Na średnio rozgrzaną patelnię nakładamy ciasto i smażymy aż samo nie będzie odchodziło od naczynia, po czym obracamy i powtarzamy czynność aż do uzyskania wymaganej ilości naleśników.
6. Jak już wszystkie naleśniki będą gotowe układamy z nich ładny stosik: najpierw naleśnik, potem bekon, potem naleśnik itd. Na sam koniec nakładamy bitą śmietanę i polewamy syropem klonowym
A tak wygląda w środku: