Dziś wyjątkowo mało tekstu, bo pisanie z gorączką nie należy do przyjemności, więc od razu zapraszam na przepis na danie, które swoją kalorycznością mogłoby zaspokoić miesięczne zapotrzebowanie pracownika niejednego kołchozu.
Poniżej Hot-Dogi z parówkami, bekonem (a jakże!), golonką, sosem bbq, ogórami i prażoną cebulą. Enjoy:
Składniki:
1. Parówki;
2. Golonki;
3. Plastry boczku;
4. Bułki do hotdogów
5. Włoszczyzna, czerwona cebula, czosnek;
6. Keczup, musztarda miodowa, ocet balsamiczny, olej, miód, prażona cebula;
7. Sól, chili, ziele angielskie, liść laurowy, papryka słodka, pieprz cayenne.
Przygotowanie:
1. Golonka
Do garnka wkładamy otoczone w soli golonki, zasypujemy posiekaną włoszczyzną, zalewamy piwem i dusimy na małym ogniu do czasu, aż golonki nie będą całkiem miękkie. Jak już będą gotowe, to przekładamy je do naczynia żaroodpornego, wkładamy do nagrzanego piekarnika i polewamy raz na jakiś czas wywarem w którym wcześniej golonki się gotowały.
2. Sos BBQ.
Sos oczywiście można kupić, ale największą frajdą jest zrobienie go od podstaw. Do małego rondelka wrzucamy posiekaną czerwoną cebulę i czosnek, po czym czekamy aż się wszystko zeszkli na małym ogniu. Dodajemy 4 łyżeczki papryki słodkiej i jedną łyżeczkę pieprzu cayenne, po czym mieszamy aż wszystkie przyprawy zmieszają się z cebulą i czosnkiem. Dodajemy 4 łyżki keczupu, 4 łyżki musztardy miodowej, 6 łyżek octu balsamicznego, 2 łyżki miodu, po czym odstawiamy na mały gaz na ok 30-45 minut od czasu do czasu mieszając.
3. Pozostałe.
Na grillowej patelni przypiekamy boczek i parówki. kroimy ogórka kiszonego na plastry i czekamy aż dojdą wszystkie pozostałe składniki.
4. Podanie dania.
Jak wszystkie składniki będą gotowe musimy całość złożyć w ładnego hot doga. Do bułek upychamy bekon, parówki, ogórki kiszone, posiekaną golonkę, sos BBQ i prażoną cebulę, po czym godzimy się z tym że przytyjemy jakieś półtora kilo i zajmujemy się konsumpcją.